Bismillahirrahmanirrahim
Rahman ve rahim olan Allah’ın adıyla
Elhamdullillahi rabbülalemin essalatu vesselamı ala resulununa Muhammed seyyidil mürselin imamul müttakin ve ala alihi ve ashabihi ve sellim.
Kıymetli genç kardeşlerim bizleri bu Ramazanda’da bir araya getiren manevi hazzı hissettiren yüce Rabbimize sonsuz hamd olsun.
Kardeşlerim; hepimiz bu alemde misafiriz, hepmiz bir gün fani olacağız bu dünyada. Neyi seviyorsak bir gün hepsinden ayrılacağız. Hepsini burada bırakarak öbür aleme göç edeceğiz, tabiî ki bu göç esnasında yolculuk hazırlığını iyi yapanlar kazançlı, hazırlıksız olanlar ise hüsrana uğrayacaklardır. Onun içindir ki yüce mevlamız bu yolculuğa iyi hazırlanmamızı, bu yolculuğun geri dönüşü olmadığını bize hep Kelamı Kadiminde ve sevgili peygamberimizin hadisi şeriflerinde sık sık bizleri uyarmaktadır. İşte bu yolculuğa iyi hazırlanmanın yolu yüce Mevlamızın bizlere bahşetmiş olduğu ömür sermayemizi çok iyi kullanmaktan geçmektedir. Ömür yüce Allah’ın bizlere bahşettiği en büyük niğmettir. Bu büyük niğmetin kıymetini çok iyi bilmeli, ebedi saadetimiz için harcamalıyız. Ömrünü çok iyi değerlendirenler her iki âlemde de mutlu olacaklardır. Gaflet ile geçirenler ise tarifi mümkün olmayan bir pişmanlık içerisine düşeceklerdir. Şimdi bizde İrfan Meclisi’nin birer eri olarak sizlere bu fayda vermeyen pişmanlığı önceden hatırlatalım ki şimdiden sizlerde O vakit pişman olmamak için bir tedbir alın inşaallah.
Birinci pişmanlık
Sevgili kardeşlerim birinci pişmanlık ölüm anında ki pişmanlıktır. Ölmek üzere olan bir adam bakar ki artık ecelinin geldiğinin, öleceğinin alametleri belirince gözünden perdeler kaldırılınca, ahirette ki kendisini bekleyen acı akıbeti görünce öyle bir pişmanlık öyle bir üzüntü kaplar ki tarifi mümkün değildir çok ama çok pişman olur ecelinin ertelenmesini arzu eder ama bu mümkün değildir. Zira bu hali hazreti Kuran bize şu şekilde haber vermektedir.” Her hangi birinize ölüm gelip te “ Rabbim beni yakın bir süreye kadar geciktirsen de sadaka verip iyilerden olsam” diyeceği zaman gelmezden önce, size verdiğimiz rızıktan harcayın (1)
İşte kardeşlerim bu yalvarışlın o kişiye hiçbir faydası olmaz, zira iş işten geçmiştir. Azrail kapımızı çalmadan pişman olmak, elimizde fırsat varken çok iyi kullanmak lazımdı. Onun için bu son nefesteki pişmanlık faydasızdır. Yüce Rabbimiz hiçbir ihvanımızı böyle çaresiz bir duruma düşürmesin. Amin.
İkinci pişmanlık
Sevgili kardeşlerim ikinci fayda vermeyen pişmanlık mahşer gününde ki pişmanlıktır. İsrafil (a.s.) sura üflediği vakit Allah bütün canlıları tekrar diriltecektir. Yüce Rabbimizin adalet terazileri kurulacaktır. Hiç kimsenin hakkı kimsede kalmayacaktır. Hatta boynuzlu koyun boynuzsuz koyuna benim boynuzum var diye eziyet etti ise boynuzsuz koyun hakkını ondan alacaktır. Zira bu hakikati efendiler Efendisi Habibi kibriyamız şöyle dile getirir “Muhakkak ki hakları sahiplerine vereceksiniz. Hatta boynuzsuz koyunun, boynuzlu koyundan kısas yoluyla hakkı alınacak” (2) öyleki karınca karıncadan hakkını alacaktır. Hatta sivrisinek bile kısas için haşrolunacaktır. İşte kardeşlerim yüce Mevlamız hayvanları bile bu şekilde haklarını bir birinden aldırdıktan sonra onlara toprak olun emri ilahisini söyleyecek ve hepsi toprak olacaktır. Bu hali gören kâfirlerde Kuran’ın ifadesiyle şöyle diyecekler “Ah ne olsaydı da ben, bir toprak olsaydım” (3). Yani kardeşlerim dünyada toprak olarak yaratılsaydım da bunları görmeseydim, bu azaba duçar olmasaydım, cehennem ateşine girmeseydim diye pişman olacaklar ama bu pişmanlık onlara hiçbir fayda sağlamayacak. Bu sahneyi Kuran’ı kerimde bir başka ayeti celilede Rabbimiz şöyle anlatmaktadır bize “O günahkarların, Rableri huzurunda başları öne eğik halde, “Rabbimiz, gördük, duyduk, şimdi bizi dünyaya geri döndür de, iyi işler yapalım artık kesin olarak inandık” diyecekleri zamanı bir görsen” (4)
Sevgili kardeşlerim işte o demde ki pişmanlık kimseye bir şey sağlamıyor, hiçbir faydası olmuyor. Rabbimiz cümlemizi o günde başımızı önümüze eğdirmesin, huzurunda mahcup olacağımız amelleri bize yaptırmasın, Rabbimiz hem dünyada hem de ahirette pişman olacağımız işleri bize yaptırmasın. Amin.
Üçüncü pişmanlık
Sevgili kardeşlerim üçüncü pişmanlık ise cehennemi gördüklerinde duyacakları pişmanlıktır. İnsanoğlunun kıyamet gününde cehennem önüne getirilecek. Cehennemi karşısında gören insanlar hakikati görünce pişman olacaklar ve şöyle feryat edecekler “keşke hayatım için bir şeyler yapıp gönderseydim” (5) fakat bu feryadın, bu pişmanlığın hiçbir faydası olmayacak. Zira iş işten çoktan geçmiştir. Artık dünyaya dönme, amel etme, iyi işler yapma imkânı kalmamıştır. İşte kardeşlerim o demde pişman olmamak için bu dünyada çok iyi çalışalım iyi işler yapmaya gayret edelim ki orda pişman olmamak için.
Dördüncü pişmanlık
Sevgili kardeşlerim, dördüncü pişmanlık ise cehenneme atılma sırasında ki pişmanlıktır. Yüce Mevlamız inkâr edenleri ve kendisine karşı kulluk vazifelerini yerine getirmeyenleri cehennemle cezalandırdığı vakit o dehşetli ateşin içerisine atıldıkları vakit cehennemde ki insanların uğultuları ızdırapları, feryatları işitilir hatta cehennem öyle hiddetlenir ki sanki patlayacak bir duruma gelir. Grup grup cehenneme isyankârlar, günahkârlar atılırken kapıda ki görevli melekler onlara şöyle seslenirler “size korkutucu bir peygamber gelmemişmiydi” (6) diye sorarlar onlarda “evet bize bir uyarıcı geldi, ama biz yalanladık ve Allah hiçbir şey indirmedi, siz ancak büyük bir sapıklık içerisindesiniz dedik” (7) işte cehennemlikler bu şekilde günahlarını itiraf ettikten sonra şu sözleri ile pişmanlıklarını ifade edecekler “eğer biz dinleseydik yahut düşünüp anlasaydık, şu çılgın ateşin halkı arasında bulunmazdık”(8) sevgili kardeşlerim. Onlar kendilerine gönderilen Allah’ın peygamberlerini vaktiyle dinlemiş olsalar idi o günde bu şekilde pişman olmazlardı. Cehennem ehlinin arasında bulunmazlardı ama gel gör ki dinlemediler. Bu acı akıbet ile karşı karşıya kaldılar. İşte o demde de yapılan bir pişmanlığın hiçbir faydası yoktur.
Beşinci pişmanlık
Sevgili kardeşlerim beşinci pişmanlık ise cehennemde ki pişmanlıktır. Cehennem ehli cehennemde yanarlar. Cehennem ateşi onların akıllarını başına getirir uslanırlar ve Allah c.c. şöyle yalvarırlar. Ya Rabbi bizi dünyaya geri döndürsen, biz iyi kullar olsak iyi ameller işlesek derler ama Hazreti Allah onların bu isteklerini geri çevirir. Kuran’da bu sahne şu şekilde dile getirilir; “Onlar orada; Rabbimiz bizi çıkar, önce yaptıklarımızdan başkasını yapalım, diye feryat edeler. Size düşünecek kimsenin düşüneceği, öğüt alabileceği kadar bir ömür vermedik mi size? Uyarıcı da gelmemiş miydi fakat inanmadınız.”(9) işte kardeşlerim burada da duyulan pişmanlığın bir faydası olmayacaktır.
Altıncı pişmanlık
Sevgili kardeşlerim, altıncı pişmanlık ise cennet ehli cennete girdiği halde pişman olacak. Nasıl dersiniz? Yani cennete girdiği halde insan pişman olur mu? Onlar şöyle diyecekler “ah keşke daha çok amel işleseydim, daha çok ibadet yapsaydım, daha çok hayır hasenat verseydim” diye çok üzülecekler. Dünyada ki boş gecen zamanlarına çok pişman olacaklar zira bu hakikati sevgili Peygamberimiz şu hadisiyle dile getirmektedir; “Adamın birisi cennetteki makamında oturuyordu birden cenneti alayı öyle bir nur kapladı ki o kul merakla meleklere sordu. Ey melekler bu gün cennette özel bir gün mü? Hayır dedi melekler. Sonra sordu o adam yoksa Rabbimiz cemalini mi gösteriyor kullarına bu gün. Melekler hayır dediler. Adam sordu peki bu cenneti kaplayan nur nedir? O vakit melekler dediler ki ey ehli cennet bu nur senden bir derece yüksekteki mümin kardeşin tebessüm ederken dişinin gözükmesi ile çıkan nurdur. Adam sordu peki bu hali o kardeşim nasıl elde etmiş. Melekler cevap verdiler senden bir fazla la ilahe illallah dediği için.”(10) işte kardeşlerim bu ve buna benzer birçok hadisi şerifte Efendimiz bizlerin pişman olmaması için bizleri uyarmaktadır. Hatta Allah’ın Resulü’nün Medine’ye hicretinde vardığı ilk gün kıldırdığı Cuma hutbesinin ilk sözü şudur “Ey insanlar ahiretiniz için istikbaliniz için yatırım yapın”.(11)
Kardeşlerim orada mahcup olmamak için, pişmanlık duymamak için gelin istikbalimiz için yatırım yapalım. Er geç bu akıbet hepimizin başına gelecek. Gelmeden bu akıbet hazırlık yapalım. Allah (c.c)’a iyi bir ku,l Efendimiz (s.a.v.)’e iyi bir ümmet, Abdulkadir Geylani (k.s.)'ne iyi bir evlat olmak için çalışalım. Kuran’a sünnete sımsıkı sarılalım, bidadlardan uzak duralım. Bizleri yarın Rabbimizin huzurunda pişman edecek tüm hal ve davranışlardan kaçınalım. Zira yarın pişman oluruz, ama son pişmanlık bize hiçbir fayda sağlamaz.
Başka bir İrfan Meclisinde buluşmak ümidi ile vesselam…
Hizmetkâr 24.07.2012
Dipnotlar;
1- Münafikun,10
2- İmamı tirmizi
3- Nebe 10
4- Secde 12
5- Fecr 24
6- Mülk 8
7- Mülk 9
8- Mülk 10
9- Fatır 37
10- Ramuzul ehadis
11- M. Yıldırım; Suffa Mektebi