ziyaretci sayacı


Aktif :
Bugün :
Toplam :
Kuşluk Namazının Fazileti

Kuşluk Namazının Fazileti 

Bismillahirrahmenirrahim

Rahman ve rahim olan Allah’ın adıyla başlarım.

Pek aziz ve muhterem kardeşlerim bu hafta ki sohbetimizde kuşluk namazından ve faziletinden bahsedeceğiz.

Kuşluk (diğer adıyla duha) güneş doğduktan iki saat sonra başlayan vakite denir. Kuşluk namazı ise güneş doğduktan iki saat sonra başlayıp öğle namazına bir saat kalana kadar kılınır. Efdal olan ise öğle namazına iki saat kala kılmaktır.

Kuşluk namazı nafile bir namazdır. Kılınması bizleri Allah'a yaklaştırır ve allah Rasulüne olan sevgimizi, muhabbetimizi artırır.  Bir Allah dostu şöyle demişti.

“Evladım teheccüd namazı ahiret işlerinizi düzene koyar, kuşluk namazı ise dünya işlerinizi düzene koyar “ (1) 

Bizimde hem dünya işimizin hem de ahiret işimizin düzene girmesi için bu namazlara devam etmeliyiz. Zira Sultan-ı Kibriyamız kuşluk namazını övmüş ve şöyle buyurmuştur;

Her birinizin her eklemi için günde bir sadaka vermesi gerekir. Bu sebeple, her tesbih (subhanallah) bir sadaka, her hamd  (elhamdülillah)  bir sadaka, her tehlil (lailaheilllallah) bir sadaka, iyiliği tavsiye etmek sadaka, kötülükten sakındırmak sadakadır. Kuşluk vaktinde kılınan iki rekât namaz ise bunların hepsinin yerini tutar.(2)

İmam-ı Taberânî (r.a.) Mu'cemü'l-Kebir adlı eserinde Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in şöyle dediğini naklediyor:

"Kim iki rekât kuşluk namazı kılarsa o kimse gafil kimselerden olmaz. Kim kuşluk namazını dört rekât kılarsa Allah'a ibadet eden kimselerden olur. Kim bu namazı altı rekât kılarsa o gün ona kuşluk namazı olarak kâfi gelir. Kim yine bu namazı sekiz rekât kılarsa, Allah o kimseyi kendisine itaat eden kimselerden kabul eder. Ve kim ki bu kuşluk namazını on iki rekât kılarsa Allah ona Cennet'te bir köşk yapar."(3) 

Ayrıca kuşluk namazı konusunda Ummu Hani (r.a.)'den; "Rasulullah (s.a.v.) Mekke'nin fethi gününde sekiz rekât namaz kıldı. Bu namaz kuşluk namazıydı” demiştir.

Ebu Hüreyre (r.a.) bir hadisi şerifi bize şu şekilde naklediyor.

"Dostum Rasulullah (s.a.v.) bana üç şeyi tavsiye etti. Onları ölünceye kadar bırakmam. Her aydan üç gün oruç tutmak, kuşluk namazı kılmak, vitir namazı kılıp da uyumak" (4)

Sevgili kardeşlerim elinizden geldiği kadar kuşluk namazını kılmaya gayret edin ki yukarıdaki efendimiz (s.a.v.)'in müjdelediği mükâfatlara erişe bilelim.

 

Selam ve dua ile…

Hizmetkâr 07.02.2013

 

  - Dipnotlar - 

1-Seyyid Muhammed el-Kadiri el-Karaman-i (k.s.)

2-Müslim, Müsafirin,84; Ebu Davud, Tetavvu;12

3-Et-Tahtavî, 321

4-Tecridi-i Sarih Tercümesi, IV, 151).

Seyyid Muhammed Karamani ks Kimdir?
Hava Durumu
Ziyaretçilerimizden Gelen Mesajlar
Kayıtlı Video Bulunmamaktadır.
tarih
Hakkımızda

Hakkımızda
Misyon
Vizyon
İletişim

Telefon : 05446885258

Adres : İmaret Mah. 154. Sokak 7/1 Merkez KARAMAN
© Copyright 2012 Her Hakkı Saklıdır
Proteks Bilisim Teknolojileri
Aktif :
Bugün :
Toplam :