ziyaretci sayacı


Aktif :
Bugün :
Toplam :
İşrak Namazı

İşrak Namazı

Bismillahirrahmenirrahim

Bütün varlıklardan zati yönüyle müstağni olan Allahın adıyla başlarım. O, sırf cömertlik ve iyilik olmak üzere, varlık nurunu bütün mevcudat üzerine yaymakla çok merhametlidir. Rahman,dır .yine o, nimet ve ihsanının karşılığında şükür ve hamd etme gücünü kullarına vermekle , onlara karşı, sonsuz rahmet sahibidir rahimdir. (1)

Sevgili kardeşlerim

Bu gün sizlere işrah namazından bahsedeceğiz işrah namazını tanıtacağız. Nafile namazlar efendimiz (s.a.v.)in sünnetleridir sahabe efendilerimiz ve tüm Allah dostları efendimizin sünnetine harfiyen uymuşlar ve Müslümanlarında sünneti yaşaması için çok çaba harcamışlardır. Zira nafile ibadetler bizleri Allaha, Rasulullah, a yaklaştıran en büyük sebeplerdir ve kıyamet gününde de şefaat vesilesidir. Ayriyeten mahşer meydanında bütün ameller hesaplanırken farzların eksikleri nafileler ile tamam nacaktır.

Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyuruyor. ”Müslüman bir kimse, farzların dışında nafile olarak her gün Allah rızası için on iki rek, at ‘ namaz kılarsa, Allah Teâlâ ona cennette bir köşk yapar.” (2)

Bir başka hadisi şeriflerinde ise şöyle buyurmaktadır.” Kıyamet gününde kulun hesaba çekileceği ilk ameli onun namazıdır. Eğer namazı düzgün olursa, işi iyi gider ve kazançlı çıkar. Namazı düzgün olmazsa, kaybeder. Ve zararlı çıkar. Şayet farzlardan bir şey noksan çıkarsa,

Aziz ve celil olan Allah şöyle buyurur:

Kulumun nâfile namazları var mı, bakınız? Der. Farzların eksiği nafilelerle tamamlanır. Sonra diğer amellerinden de bu şekilde hesaba çekilir." (3)

İşrak namazı Rasulullah’ın s.a.v. tavsiye buyurduğu mendup, nafile namazlardandır. Vakti bayram namazlarının kılındığı vakittir. İşrak namazı iki veya dört rek’at olarak kılınabilir.

Hz. Peygamber s.a.v. İşrak namazı hakkında şöyle buyurmuşlardır: “Kim sabah namazını cemaatle kılar, oturduğu yerde güneş doğana kadar Allah’ı zikreder, (kerâhet vaktinden) sonra da iki rek’at namaz kılar ise tam bir hac ve umre sevabı alır.” (4)

Bir diğer hadislerinde şöyle buyurmuşlardır:

Bir adam cemaatle sabah namazını kıldıktan sonra otursa da güneş doğup kerâhet vakti çıkıncaya kadar zikir ve tevekkül etse, bundan sonra iki rek’at namaz kılsa Allah c.c. ona cehennem ateşini haram kılar.” (5)

 

Sevgili kardeşlerim, ehli irfana yakışan elinden geldiği kadar efendimizin bu sünnetine sahip çıkmalı vakit bulduğu müddetçe işrah namazına devam etmelidir.

Her gün sevap hanesine bir hac ve bir de umre sevabı yazdırmalıdır. Ayriyeten ehli irfanının gönül âleminde yapacağı manevi füüzat ve inkişaf ise bu işin cabasıdır… Selam ve dua ile vesselam.

 

Hizmetkâr - 30. 01. 2013

 

Dipnotlar 

1-Geylani tefsiri: Seyyid Abdulkadir Geylani (k.s.)

2-Müslim, Müsâfirîn 103. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Tatavvu 1)

3- Tirmizî, Salât, 188)

4-Taberânî, el-Mu’cemü’l-Kebîr, nr. 7741; Heysemî, Mecmau’z-Zevâid, 10/104.

5-Beyhakî, Şuabü’l-İmân, nr. 3957.

 

Seyyid Muhammed Karamani ks Kimdir?
Hava Durumu
Ziyaretçilerimizden Gelen Mesajlar
Kayıtlı Video Bulunmamaktadır.
tarih
Hakkımızda

Hakkımızda
Misyon
Vizyon
İletişim

Telefon : 05446885258

Adres : İmaret Mah. 154. Sokak 7/1 Merkez KARAMAN
© Copyright 2012 Her Hakkı Saklıdır
Proteks Bilisim Teknolojileri
Aktif :
Bugün :
Toplam :