ziyaretci sayacı


Aktif :
Bugün :
Toplam :
Anasayfa
Evlad Sevgisi ve Önemi

Evlad Sevgisi ve Önemi

Bismillahirrahmanirrahim

Pek kıymetli ve muhterem kardeşlerim,  birkaç haftadır sohbetlerimizde anne ve babaya  hurmet etmek  anne ve baba hakları konusunu işliyoruz,  bu hafta ise evlat  sevgisi ve öneminden bahsedecegiz rabbimiz  tesirini daim etsin..

Sevgili kardeşlerim;   Allahu zül Celal bir yuvaya evlad verince, bereketi de onunla beraber verir. Bu olayın üzerinde durup tefekkür edilirse, her aile yuvasındaki yeni rızık artışının hakikati anlaşılır.

Rasulüllah (s.a.v) buyurdu;

Bir kız çocuğu doğduğu zaman, Allah onun üzerine bereketi yağdıran bir melek gönderir ve o melek şöyle der;

Aciz bir kul zaif kadından doğdu. Ona yardım edenler, kıyamete kadar yardım görürler.

Bir erkek çocuğu doğunca, Allahu Teala ona da semadan bir melek gönderir ki, o “Allah sana selam gönderdi. (Enes r.a. Ramuz 66/10)

 

Her çocuk böyle doğar. İster hıristiyan anadan ister mecusiden doğsun. Bu doğuştan sonra onun kaderi, Allah’ın takdiri üzerine ana ve babanın terbiyelerine bağlıdır. Allah islamı ona takdir etmişse, bir hidayet olarak doğru yolu araştırması ve içine doğuşu ile de bulabilir.

Evvelâ şunu ifade etmelidir ki, çocuklar, bizlere ilâhî birer emânet ve öz varlığımızdan boy vermiş kıymet filizleridir. Duygulu gönüllere göre; evlerin ilk saâdet mûsıkîsi, doğan çocukların gönüllere huzur veren sesleri ile başlar.

Bir kimse, çocuğu “La ilahe illallah” deyinceye kadar terbiye etti ise, Allahu Teala o kimseye hesap sormaz. (Hz. Aişe r.a. Ramuz s.421/7)

Bu itibarla çocuklar, Rabbimizin ne güzel lütuf ve ihsânıdır. İlk çocuğumuz dünyaya geldiğinde ana-baba olmanın o derin hazzı hiç unutulur mu? Bizlere düşen, Rabbimizin bize verdiği bu emaneti layıkıyla yetiştirmeli, O’na layık bir kul, resülune layık bir ümmet olacak şekilde islam nuru üzerine terbiye etmeliyiz.

Onların gülüşlerindeki zevk ü safâ ışıkları cennet parıltılarına benzer. Bir anne için en güzel meşgale onu yetiştirmek ve terbiye etmek, topluma armağan etmektir. Zira anne yüreği, bir çocuğun eğitim ve terbiyesini aldığı ilk mekteptir. Emek verilip yetiştirilen sâlih evlâtlar, âhirette anne-baba ile cehennem arasında perde olacaktır.

Rasulü Ekrem (s.a.v) buyurdu ki:

İnsan ölünce, bütün amelleri kesilir. Ancak üç çeşit ameli için sevab yazılmasına devam edilir.

·         Sadakai cariye. İnsanların istifadesine sunulan ve bu istifade devamlı olan harcamalar. Hastane-Çesme-Kur’an kursları-Allahın şahının yücelten okullar, ve benzeri tesisler.

·         Kendinden istifade edilen ilmi çalışmalar. Din adamı yetiştirmek, ilmi eserler yazmak…

·         Kendisine hayır dua eden hayırlı evlad. (Ebu Hureyre r.a. Nesei No.3633)

Bu hadisin manasını açacak olursak, Anne ve baba çocuğunu terbiye hususunda, iyi bilmelidir ki; hayırlı bir evlad yetiştirirse, o evladın Allah yolunda yaptığı bütün amellerinin sevabı, bu hususları kendisine öğreten ana ve babanın amel defterine de ayrıca yazılır. Çocuğun sevabından ise hiçbir şey eksilmez. Ana ve babanın evladından kazandığı iyi ya da kötü amelin ecri, kendisi vefat ettikten sonra da defterine yazılmaya devam eder. Evladının kötü işler yapmasına sebep olmuşlarsa, ana ya da babanın defterine kötü ameller yazılır.

Sevgili kardeşlerim,  burada sohbetime son verirken, Allah’tan niyazım şudur, bizleri, öldükten sonra geride hayırlı bir nesil bırakan kullarından eylesin, cümlemizin evlatlarını Salihlerden  etsin.

Başka bir irfan meclisinde  buluşmak ümidi ile.. Vesselam

 

Hizmetkar  16.02.2012

Seyyid Muhammed Karamani ks Kimdir?
Hava Durumu
Ziyaretçilerimizden Gelen Mesajlar
Kayıtlı Video Bulunmamaktadır.
tarih
Hakkımızda

Hakkımızda
Misyon
Vizyon
İletişim

Telefon : 05446885258

Adres : İmaret Mah. 154. Sokak 7/1 Merkez KARAMAN
© Copyright 2012 Her Hakkı Saklıdır
Proteks Bilisim Teknolojileri
Aktif :
Bugün :
Toplam :