ziyaretci sayacı


Aktif :
Bugün :
Toplam :
Anasayfa
Orucun Sevabını Azaltan Şeyler / Cuma Sohbeti

Rahman ve Rahim olan yüce Allah’ın adıyla

Hamd âlemleri yoktan var eden Hazreti Allah cc, salat ve selam O’nun Habibi Efendimiz Hazreti Muhammed Mustafa -sallâllâhu aleyhi ve sellem- e selam onun aline, ashabına, ahbabına, ve tüm ümmeti Muhammed’e.

Pek aziz ve muhterem kardeşlerim,

Bizleri böylesine feyizli,  böylesine rahmet pınarlarının cuş’a geldiği bir ramazan ayının cumasında bir araya getiren Mevla’mıza, ne kadar hamd etsek, ne kadar şükretsek azdır. Öyle ki, evveli rahmet, ortası bereket, sonu da cehennemden kurtuluş olan, af, mağfiret, bereket, rahmet, ayı ramazanı şerifi idrak ediyoruz. Rabbimiz ramazanı şeriften hakkıyla istifade edenlerden eylesin. Amin.

Kardeşlerim,

Ramazan demek, kirlenen, gönül âlemimize manevi bakım, onarım yapmak demektir. Yüce Allah cc.kullarına olan rahmetinin, merhametinin bir tecellisi olarak, ramazanı şerifte bizlerin hem zahiren, hem de batınen temizlenmemizi, arınmamızı, berraklaşmamızı, hem maddi hem de manevi bütün günah, isyan, hata, yani bizi rabbimizden uzaklaştıran ne varsa hepsinden kurtulmamız için bir fırsat vermiştir.

Kardeşlerim,

Nasıl ki, kışın evlerimize soba kuruluyoruz, bir kaç ay kullandıktan sonra bir bakmışız, bacamız çekmez olmuş, yanmıyor evimizi isletir, kirletir olmuş. Ne yapıyoruz, onu temizliyoruz ki sobamız daha iyi yansın ve bizi ısıtsın diye, işte biz de bu ayda Rabbimize öyle bir kulluk yapmalıyız ki: o kulluğumuzun neticesi olarak rabbimiz de bizi mağfiret ederek, bayram sevinci yaşatmış olsun. Öyle bir tövbe etmeliyiz ki, bütün günah kirlerimizden arınalım. Tertemiz olalım, gönül âlemimiz artık manevi inkişaflara kapı aralar olsun. Bütün ibadetlerimizde kulluk neşesi ve sevinci hâkim olsun.

Aziz kardeşlerim,

Ramazanı şerifin kıymetini bilelim, onu çok iyi ihya edelim, onu çok iyi ağırlayalım, bizden memnun ayrılsın ki; yarın mahşer gününde bize şefaatçi olsun. Orucumuzu ihlas ile tutalım, iftarlarımızı aşk ile yapalım, sahurunun bereketinden lâyıkı ile istifade edelim. Bu ayda fakir fukaraları gözetelim, hayır hasenatımızı Ziyadeştirelim, orucumuzun sevabını giderecek bütün yanlış davranışlardan uzak duralım ki, yarın mahşer gününde emellerimiz tartılırken, sevapsız amel ile karşılaşmamak için çok dikkatli davranalım.

Bir gün ashabı kiram dan bir kimse Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- e şöyle sordu:

Ya Resulullah, orucu hangi şey yaralar (sevabını azaltır)?
Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem-  şöyle buyurdular:
Yalan, gıybet,(dedi kodu)  yaralar orucun sevabını azaltır. 1

Enes bin malik (r.a.) hazretlerinden gelen bir başka hadisi şerifte ise Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem-  bu konuyu şu şekilde izah ediyor:

Orucun sevabını azaltan beş şey vardır.

1-    Yalan söylemek

2-    Nemine (laf götürüp getirmek)

3-    Gıybet yapmak (insanların arkasından konuşmak)

4-    Görülmesi haram olan şeylere

5-    Yalan yere yemin etmek. 2

Görüldüğü gibi kardeşlerim, ibadetlerimizin heba olmaması için dikkatli olalım. İbadetlerin edeplerine sımsıkı sarılalım. Yani  eğer dikkatli olmaz isek, kıldığımız namazın vücudumuza  verdiği yorgunluktan, tutuğumuz orucun, çektiğimiz açlık ve susuzluktan başka bir faydası olmaz.

Sohbetimi Resullerin en mükemmeli olan Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- in şu duasıyla son vermek istiyorum:

“Allah’ım lisanımı yalandan temizle: kalbimi fitneden, amelimi riyadan(gösterişten), gözümü hıyanetten koru. Çünkü sen kalplerde Olan gizli şeyleri ve gözlerin hain bakışlarını bilirsin.” 3

Selam ve dua ile..

Hizmetkâr 26.06.2015

Dipnotlar

1-    Üç Ayların Fazileti / Seyyid Abdulkadir Geylani (k.s.)

2-    Üç Ayların Fazileti / Seyyid Abdulkadir Geylani (k.s.)

3-    Üç Ayların Fazileti / Seyyid Abdulkadir Geylani (k.s.)

İrfan Meclisi Cuma Sohbetleri 2015

Seyyid Muhammed Karamani ks Kimdir?
Hava Durumu
Ziyaretçilerimizden Gelen Mesajlar
Kayıtlı Video Bulunmamaktadır.
tarih
Hakkımızda

Hakkımızda
Misyon
Vizyon
İletişim

Telefon : 05446885258

Adres : İmaret Mah. 154. Sokak 7/1 Merkez KARAMAN
© Copyright 2012 Her Hakkı Saklıdır
Proteks Bilisim Teknolojileri
Aktif :
Bugün :
Toplam :