ziyaretci sayacı


Aktif :
Bugün :
Toplam :
Anasayfa
İslam – İman- İhsan

Rahman ve rahim olan yüce Allah’ın adıyla

Hamd âlemleri yoktan var eden Yüce Allah cc ‘a, Salat ve selam O’nun Habibi Resullerin En Mükemmeli Sultanı Kibriya’mız Hazreti Muhammed Mustafa Sâllâllahu Aleyhi ve Sellem‘e, Selam O’nun tertemiz ailesine, ashabına, ahbabına ve tüm ümmetine.

Pek Aziz ve Muhterem Kardeşlerim,

Pirimiz, sultanımız, Seyyid Abdulkadir Geylani (k.s.)  şöyle buyuruyor;

“Kış günleri dervişlerin harman, hasılat günleridir. Zira geceleri uzun olur, ilim, irfan, ibadetle ve sohbetle geçer. Gündüzleri kısa olur oruçla ihya edilir.” 1

Evet, bir kış iklimine, pirimizin de tabiriyle harman hasılat mevsimine girmiş bulunuyoruz.  Biz de ihvanımızın bu mevsimi verimli bir şekilde değerlendirmesine katkı sağlamak için kış boyunca Efendimiz Sâllâllahu Aleyhi ve Sellem’in hadisi şeriflerini işlemeye, gönül dünyamızı, Efendimiz Sâllâllahu Aleyhi ve Sellem‘in hadisleriyle aydınlatmaya çalışacağız. Rabbimiz bizleri anlattıkları ile sizleri de dinledikleriyle amel eden kullarından eylesin. Âmin.

Hazreti Ömer Radiyallahu Anhşöyle anlatıyor:

“Bir gün Rasulullah (Sâllâllahu Aleyhi ve Sellem) Efendimizin yanında otuyorken aniden bir adam çıka geldi. Elbisesi beyaz, saçları simsiyahtı.  Üzerinde yolculuk alametine yoktu. İçimizden kimse onu tanımıyordu. Ta ki gelip Efendimiz (Sâllâllahu Aleyhi ve Sellem) ‘in yanına oturdu ve dizlerini onun dizine dayadı.  Ellerini uyluklarının üzerine koydu ve şöyle dedi:

“Ey Muhammed! Bana İslam’dan haber ver! “ Allah’ın Resulü (Sâllâllahu Aleyhi ve Sellem) buyurdu:

“İslam Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Resulü olduğuna şahadet etmen, namazı hakkıyla eda etmen, zekâtı vermen, oruç tutman ve gücün yettiğinde hacca gitmendir.”

Adam:

“Doğru söyledin” Dedi.

 Onun bu haline hayret ettik. Çünkü hem soruyor hem de tasdik ediyordu.

Adam:

“Bana imandan haber ver!” Dedi. Allah’ın Resulü (Sâllâllahu Aleyhi ve Sellem) buyurdular:

“Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, kıyamet gününe, kadere, hayrın ve şerrin O’ndan olduğuna iman etmendir.”

“Doğru söyledin” dedi.  “ Bana ihsandan haber ver. Dedi!

Allah’ın Resulü (Sâllâllahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

“Allah’a onu görüyormuşçasına ibadet etmendir.  Sen O’nu görmüyorsan da o seni görüyor.”

Sonra:

“ Bana kıymettin kopacağı saatten haber ver! “ Dedi. Allah Resulü (Sâllâllahu Aleyhi ve Sellem)  buyurdular:

“Bu konuda kendisine soru sorulan soru sorandan daha bilgili değildir.”

“ öyleyse bana kıyametin alametlerinden haber ver.” Dedi. Allah’ın Resulü (Sâllâllahu Aleyhi ve Sellem)  buyurdu:

“ Cariyenin hanımefendisini doğurmasını, yalın ayaklı, çıplak, fakir ve koyun çobanlarının bina yapmada yarıştıklarını görmendir.”

Daha sonra ayrılıp gitti ben biraz bekledim, Sonra Resullullah (Sâllâllahu Aleyhi ve Sellem) buyurdular:

“ Ey Ömer! Soru sonranı tanıdın mı? “

“Allah ve Resulü daha iyi bilir” dedim.

“Şüphesiz O’ Cibril’di. Dininizi size öğretmek üzere gelmişti” diye buyurdu .“

Aziz kardeşlerim,

Bu hadisi şerif, bütün hadis rivayet eden sahabe efendilerimiz tarafından rivayet edilmiştir. Öyle ki büyük

Alim: İbn-i Dakiki’l- iyd şöyle buyurur:

Bu hadisi şerif, gizli açık bütün ameli vazifeleri  içerisine alan önemli bir hadistir. Şeriat ilimlerinin tümü bu hadisi şerife bakar ve kaynağı ondan alır. Çünkü bu hadis şerif, sünnet ilimlerini içinde barındırır. Yine bu hadisi şerif tasavvuf ilminin de kaynağıdır. Nasıl ki Fatiha suresi Kur’an-ı kerimin bütün manalarını içerisinde barındırıyorsa, bu hadisi şerifte öyledir.

Kardeşlerim; Gelin bu hadisi şerifin bize neler öğrettiğine sırasıyla bir bakalım;

Birincisi;

Bir ehli irfanın camiye, ilim meclisine gider iken, temiz elbiseleri ile gitmeli ve güzel kokular sürmelidir. Ayrıca, ilim, irfan meclislerinde her daim edep ve erkâna riayet edilmelidir. Zira bu hadisi şerifimizde, Cebrail (a.s.) tertemiz giyinmiş ve Efendimiz (Sâllâllahu Aleyhi ve Sellem) ile konuşurken gayet edepli bir üslup ve duruş sergilemiştir. Allah Resulü de  Cebrail (a.s.) karşı aynı edep kurallarında uymuştur. Bizde ehli irfan olarak bu edep ve kurallara uymalıyız.

İkincisi;

Bu Hadisi şerif, bize İslam’ı anlatıyor.

İslam; mana olarak boyun eğmek ve yüce Allah cc ‘a teslim olmak manasına gelir. Şer’en ise, beş ana temel üzerine bina edilmiştir. “

Allah cc başka ilah olmadığına, Muhammed (Sâllâllahu Aleyhi ve Sellem) in onun Resulü olduğuna şahadet etmek.  Namazı, şartlarına göre aksatmadan vaktinde kılmak. Zekât verecek miktarda zenginliğe ulaşınca, hakkıyla zekâtını vermek. Ramazan orucunu tutmak. Helal parası ile ömründe bir defa hac yapmak.” 

Üçüncüsü;

Bu Hadisi şerif bizlere İmanı anlatıyor;

İman lügat manası olarak tasdik etmektir, yüce Allah’ın varlığını birliğini kesin bir şekilde tasdik etmektir.

Allah cc meleklerini de tasdik etmek, yüce Allah’ın bütün peygamberlerini de tasdik etmek, bir gün insanların kabirlerinden tekrar diriltileceğine ve kıyamet günü insanın dünya da yaptıklarının hesabını Allah cc vereceğini de tasdik etmek, yüce Allah’ın indirdiği kitaplarını da tasdik etmek, kaza ve kaderin ve hayrın ve şerrin Allah’tan geldiğini tasdik etmek.

Dördüncüsü;

İhsandır.

Aziz kardeşlerim, İhsan yüce Mevla’mızı görüyormuş gibi, Allah’a ibadet, kulluk etmektir. İhsan ihlastır, ibadetlere hiçbir şeyi karıştırmamak, saf temiz, berrak, has ibadet etmektir. İhsan şeriate harfiyen uymak, sünnete âşık olmaktır. İhsan her halinde, her davranışında, her ibadetinde, Allah’ın Resulü Efendimiz (Sâllâllahu Aleyhi ve Sellem) i taklit etmek, O’na benzemeye çalışmaktır. İhsan ilimdir. ihsan İrfan’dır. İhsan merhamettir. İhsan, Kur’an ve sünnetin ilmek ilmek dokunduğu ilmin adıdır. İhsan kuran ve sünnetten hiçbir zerre ayrılmayan, has kulların yaşadığı hayatın adıdır. İhsan Hazreti Ebubekirlerin, Hazreti Ömerlerin, Hazreti Osmanların, Hazreti Alilerin, Hasanı Basrilerin,  Cüneydi bağdadilerin, Abdulkadir Geylanilerin, Şahı Nakşi bendilerin Mevlana Celaleddin-i Selçukilerin, Yunus Emrelerin, Hacı Bayramı Velilerin, nice âlim ve ulamanın, nice gönül erlerinin, nice sultanların, yetiştiği okulun adıdır. Kısacası ihsan, sahabe-i kiram hazretini,  “Ashabım gökteki yıldızlar gibidir”hitabına eriştiren medreseyi Muhammediye’nin ve İslam’ın kendisidir.

Ey rabbimiz,  bize dünyada ve ahirette iyilik ve güzellikler ihsan eyle. Bizi ahiret azabından ve dünyada rüsva olmaktan  muhafaza eyle. Bizi ve bütün ehli irfanı, imandan, ihsandan, ihlastan ayırma, bizi razı olacağın amelleri işlemekten alı koyma. Bizi nefsimizin şerrinden, şeytanın hile ve tuzaklarından emin eyle son nefesimizi imanla vermeyi nasip eyle, Âmin.

Hizmetkâr 07.10.2015

Dipnotlar

1.     El Fethu’r Rabbani /Seyyid Abdulkadir Geylani (k.s.) 

2.     Buhari , muslim, ebu davud , tirmizi. imam Nevevi kırk hadis şerhi.

İrfan Meclisi Damlalar Serisi 2015

Seyyid Muhammed Karamani ks Kimdir?
Hava Durumu
Ziyaretçilerimizden Gelen Mesajlar
Kayıtlı Video Bulunmamaktadır.
tarih
Hakkımızda

Hakkımızda
Misyon
Vizyon
İletişim

Telefon : 05446885258

Adres : İmaret Mah. 154. Sokak 7/1 Merkez KARAMAN
© Copyright 2012 Her Hakkı Saklıdır
Proteks Bilisim Teknolojileri
Aktif :
Bugün :
Toplam :