Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla
Pek aziz ve muhterem kardeşlerim,
Bu hafta ki dersimizde ehli irfanın maneviyatını etkileyen, feyz almasına mani olan, üç önemli hastalığı anlatmaya çalışacağım. Rabbim tesirini ziyade eylesin. Âmin.
Yahyalı’lı Hacı Hasan Efendi (k.s.) bir ev sohbetinde konumuzla ilgili olarak şöyle buyuruyor;
Feyz almaya şu üç şey manidir;
1. Allah’ın emirlerine muhalefet etmek.
2. Dünyaya aşırı bağlanmak
3. Kalbi hastalıklı kimseler ile dostluk kurmak 1
Sevgili kardeşlerim;
Ehli irfan, zaman zaman bu şikâyetten dolayı, bize gelmektedir. Hem sen ehli tarik olacaksın hem de yüce Allah’ın emirlerine muhalefet edeceksin. Hem de ibadetlerde üşengeçlik göstereceksin. Bu asla olmaz. Onun içindir ki, tembellik, gaflete davetiye çıkaran bir sebeptir. Rabbimizin emrine hiç muhalefet etmeyeceğiz, hiçbir ibadetimizde tembellik, gevşeklik göstermeyeceğiz.
Aziz kardeşlerim:
Dünya sevgisi, aşırı hırs, bunlar ehli irfana daima zarar verir. Öyle ki, dünya malı ve sevgisi giderek gönlünde putlaşmaya başlar. Yani o derece dünyayı sevmeye başlar. Ateş ile odun, kurt ile kuzunun bir arada durması nasıl mümkün değilse, kalbi dünya sevgisi ile dolu birisinin de yaptığı rabıtasından çektiği virdden feyiz alması mümkün olmaz.
Yani hem Allah’ı cc. seveceksin, hem de dünyayı seveceksin, bir kalpte hem dünya sevgisi hem de Allah sevgisi ikisi bir arada asla durmaz.
Bir hadisi şerifte Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyuruyor;
Dünya sevgisi bütün günahların başıdır. 2
Kardeşlerim!
Kalbimizi Allah sevgisi ile donatalım. Şair ne güzel söylemiş;
Sür çıkar ağyarı dilden; Ta Tecelli ede Hak,
Padişah konmaz saraya; Hane mamur olmadan 3
Yani kardeşlerim, insanın kalbi yüce Allah’ın nazargahıdır. İnsanın kalbi bozuk olursa Allah’ın o kalbe nazar etmesi mümkün olmaz. Yani pislik içerisinde ki bir eve padişah misafir olur mu? Ebetteki olmaz.
Yunus emre (k.s.) bir sözünde bu hakikati şöyle dile getiriyor;
Ko yalan davayı,
Gel ortaya ko siv ayı,
Temiz et gönül evini,
Dost gelecek kondurma ya.4
Sevgili kardeşlerim, insanın gaflet içerisinde olan, namaz kılmayan, ibadet etmeyen, Allah’ın emirlerini yerine getirmeyen insanlar ile bir araya gelmesi, onlarla oturup kalkması, dostluk kurması onun feyiz almasına manidir. Atalarımız ne güzel söylerler; Gaflet içerisinde olan insanın yedi evden yetmiş eve zararı dokunur. Diye.
Bir başka ifadeyle, kör ile yatan sabah şaşı olarak kalkar.
Ehli irfan her daim rabıta halinde olmalı ki ,böyle gaflet ehli kimselerin şerrinden zarar görmesin. Evden çıkarken rabıta yapıp öyle çıkmalıyız ki zarar görmeyelim.
Kardeşlerim!
Şöyle düşünelim, bazı bulaşıcı hastalıklar vardır. Mesela grip, insandan insana gecen bir hastalıktır ve ya başka bulaşıcı hastalıklar var. İşte kalbi gafletli insanlardan da bize aynı gaflet hastalığı bulaşır. Nasıl ki bir koyun sürüsünün içerisine uyuz hastalığına yakalanmış bir koyun girse, bir de bakmışın bütün sürü uyuz olmuş. Yani onda ki uyuz hastalığı bütün sürüye bulaşmıştır.
Üstadımız Abdulkadir Geylani (k.s)’nin şu sözü kulağımıza küpe olmalıdır;
Hastalıklar ve karakterler bulaşıcıdır. 5
Onun içindir ki, kardeşlerim; ehli irfan eğer rabıtasından, virdinden, sohbetinden, namazından velhasıl bütün ibadetlerinden feyiz alamıyorsa o vakit hatayı kusuru kendisinde aramalıdır. Acaba ben nerede hangi hatayı işledim, bu gaflet hastalığı bana nereden ve kimden bulaştı, demeli hemen tövbe etmelidir. Ama görüyoruz ki, bazı ehli irfan hastaneden kaçarak ilaçları kullanmayarak tedavi olacağını zannediyor. Ama yanılıyorlar hastalıklar ancak bir doktorun nezaretinde ve onun tavsiye ettiği ilaçlarla iyi olur. Hatayı kendisinde aramanın yerine başka insanlara yüklüyor. Şunu unutmayın tedavi edilmeyen hastalıklar zamanla bütün vücudu kaplar. O vakit tedavisi çok daha zor olabilir. Erken teşhis ve tedavi her daim ehli irfanın menfaatinedir.
Yüce rabbimiz cümlemizi nefsin ve şeytanın hile ve tuzaklarından muhafaza eylesin, bizi ve bütün ehli irfanı manevi hastalıklardan korusun amin.
Selam ve dua ile.
Hizmetkâr 11.06.2014
Dipnotlar:
1. Şeyh Yahyalı’lı Hacı Hasan Efendi (k.s.)
2. Beyhaki
3. Şemseddin’i Sivas’ı (k.s.)
4. Yunus Emre divanı /Yunus Emre (k.s.)
5. Geylani Tefsiri / Abdulkadir Geylani (k.s)