ziyaretci sayacı


Aktif :
Bugün :
Toplam :
Anasayfa
İslam Kardeşliği Ve Müslümanın Hakları

Rahman ve Rahim olan yüce Allah’ın adıyla
Pek aziz ve muhterem kardeşlerim,

Bizleri bu güzel mecliste toplanmayı nasip eden yüce Mevla’mıza sonsuz Hamd-u senalar olsun. O’nun Habibi Efendimiz (s.a.v.) e sonsuz salat ve selam olsun.

Sevgili kardeşlerim,
İslam dini, sevgi ve kardeşlik dinidir. Birbirini sevmeyen, birbirine ülfet, muhabbet etmeyen kimseler, İslam’ın tarif ettiği Müslüman modeline uymamaktadır. Efendimizin  (s.a.v.) in bize tarif buyurduğu ümmeti temsil etmemektedir. Bir birini sevmeyen, birbirine ülfet etmeyen, bir birbirinin hak ve hukukuna riayet göstermeyen kimselerin İslam’dan nasibini almadığını açık bir şekilde görmekteyiz. Yüce mevlamız, böyle nasipsiz insanların şerrinden bizleri ve ehli irfanı muhafaza eylesin.

Kardeşlerim,
Ebu Hüreyre (r.a.)’ın rivayet ettiği bir Hadisi Şerif’inde Resullerin en mükemmeli olan Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyuruyor;

“Birbirinize haset etmeyin.

Alışverişte almayacağınız malın fiyatını artırarak birbirinizi aldatmayın.

Birbirinize kin gütmeyin. Buğuz etmeyin.

Birbirinize sırt çevirmeyin küsüp darılmayın.

Allah’ın kulları! Kardeş olun.

Müslüman, Müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez. Darda kaldığında onu yalnız bırakmaz. Ona yalan söylemez. Onu küçük görmez.

Allah’ın Resulü (s.a.v.)  mübarek göğsünü göstererek üç defa;

Takva (Allah korkusu sakınmak) buradadır. Kişiye mümin kardeşini hor görmesi, günah olarak yeter. Müslümanın herşeyi, kanı, malı ve namusu diğer Müslümana haramdır. 1

Aziz kardeşlerim
Bu Hadis-i Şerifde Efendimiz (sav), bizlere kardeşliği emretmekte ve bu kardeşliğin hangi esaslar üzerine kurulması gerektiğini ve hangi hak ve hukuklara riayet edilmesi lazım geldiğini bize bildirmektedir. Ümmet-i Muhammed’in kardeşliğimize zarar veren şu hususlarda da çok dikkatli olması gerektiğini bize bildirmektedir;

Bu hususlar; kıskançlık, aldatma, karşılıklı buğz etme, birbirine sırt çevirme, diğer kardeşini hakir görme ve buna benzer diğer hususları ihtiva etmektedir.

Aynı şekilde Hadis-i Şerifimizde Efendimiz (s.a.v.), Müslümanın malının, canının, ırz ve namusunun haram olduğuna dair delilini  bu Hadis-i  Şerif’te bildirmektedir.

Aziz kardeşlerim,
Bir milletin yukarıda arz ettiğim, bu üç ana hususu göz bebeği gibi korumazsa, o toplumun ayakta durması düşünülemez. Yani kardeşlerim, bir milletin mal güvenliğini, can güvenliğini,  ırz ve namus güvenliğini tam anlamıyla sağlanmaz ise, o millet ve devlet içten yıkılmadıkça, dıştan topla tüfekle yıkılması imkânsızdır. Onun için Efendimiz (s.a.v.) bu üç önemli kardeşlik sigortasını çok iyi korumamızı, bu üç hususta çok dikkatli olmamızı bize bildiriyor.

Bir diğer husus ise, yine ümmetin birlik, kardeşlik ve huzuruna kast eden kıskaçlık hastalığıdır. Kardeşinin elindeki imkânı, malını, arabasını, dükkânını ve hatta cemaatini kıskanmak, onun bu imkânlarının elinden gitmesini, onun perişan olmasını, iflas etmesini arzu etmek ve bu uğurda gayret göstermek, çok çirkin, çok yanlış ve çok tehlikeli bir hastalıktır. Ümmetin birliğini, kardeşliğini, yok eder. Ümmeti tefrikaya, ayrılığa, birliğinin bozulmasına, zayıflamasına ve çöküşüne sebebiyet verir. İstiklal şairimiz merhum Mehmet Akif Ersoy’un dizelerinde dile getirdiği gibi;
“Girmeden bir millete tefrika, düşman giremez. Toplu vurdukça kalpler onu top sindiremez”. 2 
Akif ‘imiz ’inde dediği gibi, ümmetinin kalplerinin toplu vurmasını engelleyen her türlü davranış biçimi, bize ve yolumuza pirimizin misyonuna aykırıdır. Hepsini elimizin tersiyle itiyoruz. Bu, İslam’ın temel esaslarına aykırıdır. Ümmetin bu asırda birliğe, beraberliğe, kardeşliğe, kalplerin aynı atmasına, ekmek gibi, su gibi, hava gibi ihtiyacı vardır. Bütün ehli tarik, bütün ehli vicdan, çok dikkatli hareket etmek zorundadır. Yapmış olduğumuz bütün hareketlerimizde, söylemlerimizde, hiç bir cemaatin şahsi manevisine birlik ve beraberliğine ve ümmetin kardeşliğine zarar verecek hal ve tavırlardan eylem ve söylemlerden şiddetle kaçınmalıyız. Bizler ilahi Kelimetullah davasının daha nice gönüllere ulaşması için çalışmalıyız.

Yani, hayırda, güzellikte, hizmette ve himmette yarışmalıyız. Kur’an’ın ifadesiyle “ Hayırda yarışınız” 3düsturuna uymalıyız ki o vakit her birimiz Ebubekir, Ömer, Osman, Ali (r.anhum) olmalıyız ki;   dünya bizim için bir bayram yeri,  bir gülistan olsun.

Kur’an’ın tarif ettiği, Hazreti Peygamber (s.a.v.) in arzu ettiği ümmet inkişaf etmiş olur. Tersi olursa, ümmet arasında kıskançlık olursa, o vakit Allah ve Resulünün razı olmadığı işler zuhur eder. Nasıl mı? Tarihte çok örnekleri vardır. İlk örnek, Hazreti Adem’in oğlu Kabil, kardeşi Habil’i kıskanmış ve kardeşi Habil’in katili olmuştur. Aynı şekilde, iblis aleyhillane, Hazreti Adem (a.s.)’ı kıskanmış ve neticesinde Allah’ın rahmetinden kovulmuştur. Onun için kardeşlerim, şeytanın bir hasleti olan kıskaçlıktan uzak duralım, birbirimizi kıskanmayalım, birbirimize gıpta ile bakalım. Hayırda yarış edelim, Allah’ın sevdiği kullardan Efendimiz (s.a.v.) in övdüğü ümmetinden ve Pir-i GEYLANİ (k.s.) Hazretlerinin sevdiği evlatlarından olalım. Kim ne yaparsa yapsın, kim ne derse desin, biz yine de kimseye bir şey demeyelim. Biz hizmetimize bakalım. Yani Kur’an’ın bize tarif ettiği şu düsturu kendimize ser levha edelim;

Cenâb-ı Hak buyuruyor;
“Rahmân’ın (has) kulları onlardır ki, yeryüzünde tevazu ile yürürler ve kendini bilmez kimseler onlara lâf attığında, (incitmeksizin) «Selâm!» derler (geçerler).” 4  Bizde selam deyip geçelim.

Bir Hadis-i Şerifte Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyuruyor;

“Hasetten, kıskançlıktan sakının. Çünkü haset, ateşin odunu yediği gibi iyilikleri yer bitirir.” 5

Aziz kardeşlerim,
Burada dikkat etmemiz istenilen bir diğer husus ise, Müslümanların ticaretinde dürüst olmaları hile ve haksızlık yapmamalarıdır. Zira bu husus çok önemlidir.

 Bir hatırayı Ebu Hüreyre (r.a.) Hazretleri Efendimizden (s.a.v.) şöyle anlatıyor;
“Bir gün Allah’ın Resulü (s.a.v.) Medine de pazarı dolaşıyordu. Bir buğday satıcısının tezgâhına uğradı.  Mübarek elini buğday dolu çuvala daldırdı. Çuvalın üstü kuru altı ise ıslaktı. Allah’ın Resulü satıcıya sordu, sen satarken bunun ıslak olduğunu müşteriye söylüyor musun?

‘Hayır’ deyince, Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurdu “Bizi aldatan bizden değildir”  6

Görüldüğü gibi kardeşlerim, kimseye haksızlık yapmayalım, hile ve hurda ile işimiz olmasın. Bir ticaret malını pahalıya satmak için piyasayı kızıştırıp haksız kazanç elde etmeyelim. Bir ürünü veya malı, ne değerinden aşağı verip, zarar ziyan edelim, ne de değerinden fazlaya verip, paramıza haram hurda karıştıralım. Hak ve hukuk ne ise, İslam bize neyi tarif ediyorsa onu yapalım.

Bir Hadis-i Şerifte Allah Resulü(s.a.v) bu konuda bizleri şöyle uyarıyor;
“Bizi aldatan bizden değildir. “ Müslümanı zarara uğratan veya onu aldatan melundur (lanetlenmiştir) , rahmetten uzaktır.” 7

Kıymetli kardeşlerim;
Hadisi şerifimizde yine dikkat etmemiz istenilen bir diğer husus da, Müslümanın bir birine karşı kin gütmesidir. Kin sevginin zıddıdır.  İslam sevgi dinidir, birbirimizi her daim sevmemizi, bu sevgiyi önemle korumamızı istemektedir.  Kardeşler arasında ki ufak bir anlaşmazlıkta da onu hemen çözmemizi tavsiye etmektedir.

Bir Hadis-i Şerif’te Allah Resulü(s.a.v) bu konudaki ölçümüzün nasıl olması gerektiğini şöyle dile getiriyor;

“Canım elinde olan Allah’a yemin ederim ki, siz iman etmedikçe Cennet’e giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de tam iman etmiş olmazsınız.” 8

Kardeşlerim,
İşte ölçü, işte düstur; Birbirimizi sevelim, hürmet edelim, bu dünya fanidir gelir ve geçer, bizden öncede bu dünyanın sakinleri vardı. Onlarında bağları, bahçeleri, hanları, hamamları, dükkânları, evleri, eşleri ve çocukları vardı. Gel gör ki hepsini bırakıp gittiler, şimdi o mallarına başkaları sahip oldu. Biz de bir gün bu fani âlemden göç edeceğiz. Biz de toprak olacağız. Peki; o vakit bu kin, bu adavet, bu düşmanlık niye? Sevgi varken niçin böyle yapıyoruz. Cennet varken niçin hareketlerimizle cehenneme gitmeye çalışırız.

Bir Hadis-i Şerifinde Allah Resulü (s.a.v.)  şöyle buyuruyor;
“Bir Müslümanın, diğer bir Müslümana üç günden fazla küs durması helal değildir” 9

Kardeşlerim gelin birbirimizle barışalım, aramızda kin ve düşmanlığa son verelim, bir birimizi her daim sevelim.

Yunusumuz ne güzel söylemiş;

Gelin tanış olalım
İşi kolay kılalım
Sevelim sevilelim
Dünya kimseye kalmaz. 10

Kıymetli kardeşlerim,
Sözün özü şudur ki, kimseyi kırmayalım, kimseyi incitmeyelim, üç günlük dünya için, dargın ve kırgın yaşamayalım. Hiç kimseyi hakir görmeyelim. İnsanlara güzel bir huy ile muamelede bulunalım şunu unutmayalım ki; Konu ne olursa olsun verdiğin “üzüntü” ve aldığın’ ah’ bir cam parçasından daha keskindir. Dönüp dolaşıp üzerine basarsın. Kime ne yaparsan bir gün aynısını yaşarsın…

Selam ve dua ile.

Hizmetkâr 13.03.2015

Dipnotlar

1-Müslim
2-Safahat
3- Bakara 148
4-Furkân, 63 
5-Ebu Davud
6-Ramuzul Ehadis
7-Tirmizi
8-Tirmizi,Müslim
9-Ramuzul Ehadis
10-  Yunus Emre Divanı, Karaman / Yunus Emre (k.s.)

İrfan Meclisi Damlalar Serisi

Seyyid Muhammed Karamani ks Kimdir?
Hava Durumu
Ziyaretçilerimizden Gelen Mesajlar
Kayıtlı Video Bulunmamaktadır.
tarih
Hakkımızda

Hakkımızda
Misyon
Vizyon
İletişim

Telefon : 05446885258

Adres : İmaret Mah. 154. Sokak 7/1 Merkez KARAMAN
© Copyright 2012 Her Hakkı Saklıdır
Proteks Bilisim Teknolojileri
Aktif :
Bugün :
Toplam :