ziyaretci sayacı


Aktif :
Bugün :
Toplam :
Anasayfa
Gerçek Mü’min Kimdir?

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla
Pek aziz ve muhterem kardeşlerim

Bizleri bu mübarek Cuma saatinde bir araya getiren yüce Mevla’mıza sonsuz  şükürler olsun. O’nun Habibi Resullerin En Mükemmeli Olan Efendimiz (s.a.v.) e sonsuz salat ve selam olsun.

Kıymetli kardeşlerim
Sultanımız Seyyid Abdulkadir Geylani (k.s.) Hazretleri bir sohbetinde gerçek mümin nasıl olur? bize onu tarif ediyor. Biz de bugün Cuma sohbetimizde pir hazretlerinin dilinden, gerçek mümin kimdir, onu öğrenmiş olacağız. Yüce Mevlamız (c.c.) bizleri kendisine layık bir kul, habibine layık bir ümmet olmayı bizlere nasip eylesin. Amin.

Sultanımız Seyyid Abdulkadir Geylani (k.s.) Hazretleri buyurdular,
Gerçek mümin, gönlü halktan, aileden, maldan ve evlattan kalben uzaklaşır.  Görünüşte onlarla meşgul gibi görünür ama kalbi daima Hakk’ın elçisini beklemektedir. O Hakk’ın kapısına ulaşmıştır. Zahirde aile efradıyla oturur fakat manen onlarla vedalaşmış ve onlardan ayrılmıştır. Mümin ebedi olarak vedalaşandır, o halk arasında oturursa da onlara ebediyen veda etmiştir. Onun bedeni halkla olsa bile onun ipi yaratıcı ile beraberdir.

Kalbe tevhit yerleştiği zaman, zahiren amel salih olur. Zira bu durumda senin dışın da için de zenginliğin de fakirliğin de halka yüzünü dönmen de sırtını çevirmen de onların kınaması da methetmesi de eşittir. Sen onları kalbinden nasıl çıkaracaksın? Senin kalbin Allah (c.c.) ile onu zikirle, ona olan aşkla dolmuştur. İşte bu durumda yüce Allah şöyle buyurmuştur;

“İşte burada yardım ve dostluk, hak olan Allah’a mahsustur. Mükâfatı en iyi olan o, en güzel akıbeti veren yine O, dur.” 1

Sen Allah’ı gerçekten seven bir kişi, âlim olan öğretici, hikmet öğreten hâkim, yaklaştıran bir yakın, edep öğreten bir edip ve insanlardan müstağni bir kişi olursun. 2

Aziz kardeşlerim,

Sultanımız (k.s.)  bu sohbetinde gerçek manada bir mümin kul nasıl olur, onun bize tarifi yaptı. Allah korkusunun ve Allah sevgisinin kalbe yerleştikten sonra insanın hakiki mana bir mümin kul olabileceğini beyan buyurdular. Daha iyi anlaşılması adına, Aziz Mahmud Hüdai (k.s.)  Hazretlerinin bir hatırasını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Aziz Mahmud Hüdai (k.s.)  Hazretleri, Bursa kadısı idi, bir gün yüce Allah onun yolunu Üftade Hazretlerinin dergâhına düşürdü. Ve Üftade Hazretlerinin talebesi oldu. Kadılığı bırakarak onun talebesi oldu.   Öyle bir aşkla sultanını seviyordu ki, bu diğer talebeler arasında kıskaçlığa sebebiyet verdi. Bu durumdan rahatsız olan Üftade Hazretleri, talebelerini imtihan edip ve Aziz Mahmud Hüdai Hazretlerini niçin fazla sevdiğini ortaya çıkarmak maksadıyla bütün talebelerini topladı ve buyurdu ki: evlatlarım; Hepiniz elinize bir tavuk, bir de bıçak alınız ve hiç kimsenin görmediği bir yerde kesip bana getiriniz dedi.

Bütün talebeler tavuğu alıp, bıçağı alıp dağıldılar. Herkes tavuğu kesip getirdi, bir kişi hariç Aziz Mahmud Hüdai Hazretleri, aradan iki gün geçti ama henüz tavuğu kesip getirmemişti. Diğer talebeler şöyle demeye başladılar. Bakın hocamızın has talebesi, iki gün oldu bir tavuğu kesip getiremedi.  Üçüncü gün bir elinde tavuk diğer elinde bıçak ağlamaktan gözleri şişmiş bir vaziyette, Aziz Mahmud Hüdai Hazretleri çıka gelir. Üftade Hazretleri der ki, evladım niçin tavuğu kesip getirmedin? Aziz Mahmud Hüdai Hazretleri çok mahcup, çok üzgün bir halde buyurur ki; sultanım beni affedin nereye saklandımsa, hangi taşın arkasına sığındımsa, Rabbimin görmediği bir yer bulamadım der.  Üftade Hazretleri maksadına erişmiştir.  İmtihan tamam olmuştur, talebelerine Aziz Mahmud Hüdai Hazretlerini niçin çok sevdiğini bu şekilde anlatmıştır. 3

Aziz kardeşlerim, işte Allah’ın sevgisi, bir kalpte tecelli ederse, bu şekilde olur. Allah korkusu bir kalpte zuhur ederse, işte bu şekilde olur. Onun için pirimiz, hakiki müminin kalbinin Allah sevgisiyle, Allah korkusuyla dolduğu zaman maksadına erişebileceğini bize bildiriyor.

Yüce Rabbimiz, bizleri kalbi Allah aşkı ile dolan ve onun korkusundan günahlardan şiddetle kaçınan ve şu ilahi hitaba muhatap ettiği kullarında eylesin. Amin.

“Ey mütmainneye ermiş nefis sen Rabbinden Rabbinde senden razı olarak gir cennetime” 4

Selam ve dua ile Cumanız Mübarek Olsun.

Hizmetkâr 20.03.2015

Dipnotlar

1-Kehf,44

2- El Fethu’r Rabbani, Seyyid Abdulkadir Geylani(k.s.)

3-Aziz Mahmud Hüdai (k.s.)

4-Fecr,27

İrfan meclisi Cuma Sohbetleri Serisi 2015

Seyyid Muhammed Karamani ks Kimdir?
Hava Durumu
Ziyaretçilerimizden Gelen Mesajlar
Kayıtlı Video Bulunmamaktadır.
tarih
Hakkımızda

Hakkımızda
Misyon
Vizyon
İletişim

Telefon : 05446885258

Adres : İmaret Mah. 154. Sokak 7/1 Merkez KARAMAN
© Copyright 2012 Her Hakkı Saklıdır
Proteks Bilisim Teknolojileri
Aktif :
Bugün :
Toplam :