ziyaretci sayacı


Aktif :
Bugün :
Toplam :
Anasayfa
Bütün Azalar Yaptıklarından Sorumludur

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla,

Pek Aziz ve muhterem kardeşlerim,

Yüce Mevla’mız Isra suresinin 36 . ayetinde şöyle buyuruyor;

Hakkında kesin bilgi sahibi olmadığın şeyin peşine düşme. Çünkü kulak, göz ve kalp, bunların hepsi ondan sorumludur.”

Kardeşlerim;

İçerisinde yaşadığımız bu asırda, bu ayeti kerimenin tarifine ne kadar çok dikkat etmemiz gerekiyor ve ne kadar hayati önem arz ediyor. Zira bizler, bu konuda çok dikkatsiz davranıyoruz, sanki böyle bir ilahi ikazdan, uyarıdan haberimiz yok gibi hareket ediyoruz. Hakkında kesin bilgimiz olmayan birilerinden duyduğumuz bir söze göre hareket ediyoruz. Duyduğumuz sözün veya meselenin doğruluğunu, hakikatini hiç araştırmıyor, doğrusunu öğrenme ihtiyacı duymadan, hemen o sözle amel ediyoruz.

Oysa, yüce Mevla’mız Hucurat suresinde, birisinin bize bir laf söz getirdiğinde, nasıl bir yol izlememiz gerektiğini şu şekilde bildiriyor.

Ey iman edenler! Size bir fasık bir haber getirirse, bilmeyerek bir topluluğa zarar verip yaptığınıza pişman olmamak için o haberin doğruluğunu araştırın.”

Aziz kardeşlerim, bizim yaptığımız en büyük yanlış, bu ayete göre hareket etmeyişimizdir. Biri birinin hakkında bir şeyler demiş bizde ne yapıyoruz; onun doğrulunu araştırmadan hemen o sözü yayıyoruz.

 Eğer konuşulan doğru değilse, yayılan o söz vesilesi ile hakkında konuşulan kimsenin; düşeceği kötü durum, rencide olan onuru, şerefi, haysiyeti, insanlar arasında ki kaybolan itibarının vebalini hem dünyada hem de huzuru ilahide nasıl verebiliriz.

Şunu diyemeyiz, efendim öyle diyorlar, ben de şuradan duydum, benim bir kusurum yok. Bu sözler ahirette asla bizi kurtarmaz.
Şöyle düşünelim, yapmadığımız bir konuda veya demediğimiz bir sözde, bize birileri iftira atsa, yapmışız veya demişiz gibi her yerde yayılsa, duyduğunda sen ne kadar çok üzülürsün ve ailen ve sevenlerin ne kadar çok üzülür değil mi?

 İşte senin yaydığın dedikodu ve söz vesilesi ile sözünü yaydığın kimse de aynı duruma düşer. O da çok üzülür, onuru rencide olur. İnsanlar arasında itibarı biter. Onun için duyduğumuz bir sözün, bir meselenin, doğrulundan kesin emin olmalıyız ve kesin emin olsak bile bunun yayılmasına vesile olmamalıyız. Yüce Allah cc. biz kullarının hata ve kusurlarını açığa çıkarıyor mu? Hayır, seddar ismi şerifi ile ne yapıyor, sedrediyor, örtüyor. Biz de kardeşlerimizin hata ve kusurlarını örtücü olalım. Zira farkında olmadan koca bir fitnenin yayılmasına, insanlar arasında dedikodu yapılmasına ve Müslümanların kardeşliğini zedeleyen bir hadisenin çıkmasına vesile oluruz, insanların kırılmasına incinmesine ve dahi birbirine düşmanlık beslemesine ki bunun vebali de çok ağırdır.

Kardeşlerim;

Müslüman akıllı olmalı, her duyduğunun peşine düşmemeli, ferasetli davranmalı, meselenin nelere sebebiyet vereceğinin hesabını yapmalı. Hem dünya hem de ahirette bunun bir karşılığının olacağını düşünmeli ve ona göre davranmalı.

Bakınız yukarıda arz ettiğim ayeti celile de yüce Mevla’mız bizlerin bütün azalarımızla yaptığımız günah ve sevaplardan sorumlu olduğumuzu bildiriyor. Zira bu dünyada sorumsuzca yaptıklarımızın yarın ahirette faturasının ağır olacağının hiç aklımızdan çıkarmayalım.

Aziz kardeşlerim Efendimiz (s.a.v.)  bize mümin kimseyi tanıtırken onun vasıflarını da şu şekilde bildiriyor;

Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur:

“Kişinin kendisini ilgilendirmeyen (malayani) şeyleri terk etmesi iyi bir Müslüman olmasının alametlerindendir.” (ibni Mace,3976)

Demek ki iyi bir Müslüman olabilmek için bizi alakadar etmeyen hiçbir sözün, meselenin peşine düşmeyeceğiz bizi ilgilendirmeyen her şeyden uzak duracağız ki selamete erebilelim

Kıymetli kardeşlerim;

Bir ehli irfan şunu hiç unutmamalı; bir gün yüce Allah’ın huzuruna çıkarılacağını, orada her yaptıklarından hesap vereceğini, bu hesaba bütün azalarının da aleyhinde şahitlik edeceğinin idrakinde olmalı ve hayatını bu düstur üzere şekillendirmelidir. Zira yarın huzuru ilahide çok mahcup oluruz, çok utanırız. Yüce Allah cümlemizi haramlardan şiddetle sakınanlardan Rabbimize layığı ile kulluk yapanlardan eylesin.

Selam ve dua ile…

Seyyid Muhammed Karaman.

Cumanız Mübarek Olsun.

 

İrfan Meclisi / Cuma Sohbetleri Serisi 2018

Seyyid Muhammed Karamani ks Kimdir?
Hava Durumu
Ziyaretçilerimizden Gelen Mesajlar
Kayıtlı Video Bulunmamaktadır.
tarih
Hakkımızda

Hakkımızda
Misyon
Vizyon
İletişim

Telefon : 05446885258

Adres : İmaret Mah. 154. Sokak 7/1 Merkez KARAMAN
© Copyright 2012 Her Hakkı Saklıdır
Proteks Bilisim Teknolojileri
Aktif :
Bugün :
Toplam :