Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla..
Âlemlerin Rabbi Allah’a hamd olsun. Salât ve selâm Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav)’e onun ailesinin ve bütün ashabının üzerine olsun.
Ey Rabbim! Göğsümü ferah eyle, işimi kolaylaştır. Dilimin bağını çöz de sözümü anlasınlar. Ben işimi Allaha bırakıyorum. Şüphesiz Allah kullarını görür.
Ya Rabbi! Seni noksan sıfatlardan tenzih ederim. Senin bize öğrettiğinin dışında bizim ilmimiz yoktur. Şüphesiz Sen, her şeyi en iyi bilen, her işi hikmetli olansın.
Ya Rabbi! Seni noksan sıfatlardan tenzih ederim. Senin bize gerçeği anlattığının dışında bizim anlama imkânımız yoktur. Şüphesiz Sen, çok cömertsin ve çok ikram sahibisin.
Pek aziz ve muhterem kardeşlerim:
Bu hafta ki dersimizde Efendimiz (s.a.v.) den hayat dersleri öğrenmeye devam edeceğiz. Rabbimiz bizleri anlattıkları ile sizleri de dinledikleri ile amel etmeyi nasip eylesin amin.
Ebu Hureyre (r.a.) gelen bir hadisi şerifte: Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdular.
“Haramlardan kaç ki, insanların en çok ibadet yapanı olasın.
Komşuna iyilik yap ki, gerçek mümin olasın.
Kendin için sevdiğin arzu ettiğin güzellikleri insanlar içinde iste ki, gerçek mana Müslüman olasın.
Çok gülme ki, kalbin diri kalsın.”1
Aziz kardeşlerim,
Bir Müslümanın uyması gereken birinci kuralın haramlardan sakınmak olduğunu ve haramlardan kaçınan kimseye Mevla’mızın ödül olarak o kulunun kendine yaklaşmasını sevdiği kullardan olmasını sağlamak için onu sevdiği amellerle ibadetlerle ödüllendirir. Haramlardan kaçan kimse Allah’a yaklaşır, yakınlaşır Allah’a yaklaşmanın yolu da salih amel işlemektir.
Kardeşlerim,
Bir haramdan kaçmak, milyonlarca nafile namaz kılmaktan daha iyidir. Yani haram işleyerek farz, mekruh işleyerek de sünnet icra edilmez. Bir Müslümanın günahlardan kaçınması ibadet yapmasından önce gelir.
Bu konuya Efendimiz (s.a.v.) başka bir hadislerinde şöyle ışık tutuyor;
“Az bir haramdan kaçmak seksen bin nafile hac sevabından efdaldir” 2
Bir diğer hadisi şerifte ise Allah, ın Resulü (s.a.v.) şöyle buyurdular;
“Çok az bir günahtan sakınmak bütün cin ve insanların nafile ibadetlerinin toplamından daha iyidir.”3
Kardeşlerim,
Akıllı mümin Efendimiz (s.a.v.) bu tasfiyesinden gereken dersi çıkarır, küçük büyük bütün günahlardan haramlardan uzak durur. Her iki cihanda da huzur ve saadete erişir. Zira bu gün küçük gördüğümüz kaçınmayıp hafife aldığımız o günahlar, yarın mahşerde dağlar kadar büyük olur. Nasıl ki, küçük taşlar birike birike dağları oluşturuyorsa küçük günahlarda afife aldığımız aman canım oncağızdan bir şey olmaz bir kerecikten bir şey çıkmaz değimiz o küçük günahlar birike birike haram dağları oluşturursa yarın mahşer de o günah dağlarının altında kalırız Allah korusun.
Rabbim cümlemizi haramlardan korusun, âmin.
Aziz kardeşlerim,
Gerçek mana mümin olmanın şartını Allah Resulü (s.a.v.) Efendimiz komşuya iyi davranmaya onlarla iyi güzel ilişkiler kurmaya hak ve hukuklarına riayet etme şartına bağlıyor.
Bir hadisi şeriflerinde Efendimiz (s.a.v.) bu konuya şöyle açıklık getiriyor;
“Cebrail (as) bana komşu hakkında o kadar tavsiyede bulundu ki, komşuyu komşuya mirasçı kılacak sandım.”4
Bir diğer hadisi şerifte ise Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyuruyor;
“Komşusu açken tok yatan kimse iman etmiş olmaz.” 5
Bir başa hadisi şeriflerine ise şöyle buyuruyor;
“ Bir Müslüman öldüğünde yakın komşularından üç hane halkı onun iyi bir insan olduğuna şahitlik ederse, yüce Allah da onun için şöyle der: “ şahitlikte bulunan kullarımın bildiklerine göre yaptıkları şahitliklerini kabul ettim ve bildiklerimi bağışladım.” 6
Bir diğer hadisi şerifte ise Efendimiz (s.a.v.) Ebu Zer Gıfari (r.a.) a komşu hakkı hususunda şu tavsiyeleri veriyor;
“Ya Ebu Zer: çorba pişirdiğinde suyunu biraz fazla koy, sonra komşularının haline bak da uygun bir şekilde kendilerine ondan ikram et.” 7
Kardeşlerim,
Komşu hakkının ne denli önemli olduğunu Efendimiz (s.a.v.) dilinden öğrenmiş olduk. Bunan sonra elimizden geldiğince komşu hakkına riayet etmeye çalışalım. Hiç kaybetmememiz gereken ihmal ettiğimiz bu değerleri bu faziletleri yeniden ikame edelim güzel hasetleri vakit kaybetmeden yeniden kazanalım.
Rabbim cümlemizi komşusunun kendisinden razı olduğu kendisinin de komşusundan razı olduğu ve Rabbimizin de her ikisinden razı olduğu kullarından eylesin. Âmin.
Aziz kardeşlerim,
Bir mümin diğer uyması gereken kural da mümin kardeşleri hakkında duygu ve düşüncelerinin iyi ve olumlu olmasıdır. Yani kendimiz için arzu ettiğimiz bütün güzellikleri mümin kardeşlerimiz için de etmeliyiz. Sadece benim olsun, sadece bende bulusun sadece ben yiyeyim, kısacası bencillik yapmak İslam’a göre uygun bir hareket değildir. Dini hassasiyeti olan bir kimsenin kendisi için istediğini mümin kardeşleri içinde istemelidir. Ashabı kiramın en güzel hasetlerinden birine buydu.
Allah cc cümlemize bu güzel haslet ile ziynetlerdesin, âmin.
Kıymeti kardeşlerim,
Efendimiz (s.a.v.) konumuzla ilgili son tavsiyesi ise çok gülmek ile ilgili. Kaliteli mümin kahkaha atarak gülmez, onun gülmesi de nebevi ölçüye uygundur. Büyüklerimiz çok gülmenin kalbimizde yani gönül âlemimizde çöküntüye depreme yol açacağını neticesinde de kalbimizi öldüreceğini söylüyorlar.
Aziz kardeşlerim,
Çok gülenin başına şu sekiz afet gelir;
Kardeşlerim Yahya bin Muaz (ra.) Şöyle buyuruyor
Şu dört şey müminin gülmesine fırsat vermez
Aziz kardeşlerim,
Burada sohbetime son verirken hepinizi aziz ve celil olan Allah cc emanet ediyorum.
Elhamdülillahı rabbil âlemin.
Selam ve Dua ile.
Seyyid Muhammed Karamani k.s.
Dipnotlar
İrfan Meclisinden Damlalar 2020